begin over de auteur boeken vertalingen luisteren werkplaats tientjeslid links contact                 

Het Engelengezicht. Het verhaal van een maffiakiller

Blad: Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Datum: 2009-04-01
Tekst: Andreas Ulrich
Vertaling: Pauline de Bok

V o o r w o o r d

 

Dit boek gaat over een ten dode opgeschrevene. Giorgio Basile heeft gedood, en is ter dood veroordeeld. Niet door een rechtbank in Italië, het land waarvan hij staatsburger is, maar door de maffia van Calabrië, die daar ’Ndrangheta heet. Want hij heeft de omertà, de zwijgplicht van de misdaadorganisatie, gebroken.

Giorgio Basile liep op 2 mei 1998 op het station van Kempten in de Allgäu in de val van de politie. Zijn aanhouding geldt onder opsporingsambtenaren als een van de zwaarste klappen die de maffia in Duitsland is toegebracht. Hij heeft de betrokkenheid bij en de uitvoering van dertig moorden bekend, aldus een document van de Beierse Recherche.

Dit boek beschrijft het leven van een Duits-Italiaanse maffioso – zijn kinderjaren en jeugd in Mülheim aan de Ruhr, zijn entree in het criminele milieu, zijn weg naar de top van de Calabrese Carelli-clan. Aan het eind staan zijn arrestatie en zijn opname in het Italiaanse getuigenbeschermingsprogramma voor maffialeden die tot getuigen bereid zijn. Het is heel uitzonderlijk – en in Duitsland nog nooit voorgekomen – dat een lid van de maffia in het openbaar uitpakt. Giorgio Basile was bereid om over vier moorden te vertellen. Over zijn andere daden blijft hij zwijgen. Ook de Antimaffiadienst van het Openbaar Ministerie in Italië heeft daar genoegen mee genomen. Deze zal daarvoor zijn redenen hebben.

Voor drie moorden, lidmaatschap van de maffia en drugshandel is Giorgio Basile alleen al in Italië tot meer dan vijftig jaar gevangenisstraf veroordeeld. Meer processen wegens moord, internationale drugshandel en afpersing zijn nog te verwachten. Uiteindelijk kan dat alles bij elkaar op een kleine honderd jaar uitdraaien. Zes maanden heeft Giorgio Basile in Italië gevangengezeten, de rest van zijn straf is voorwaardelijk opgeschort. Hij mag zijn familie en vrienden van vroeger niet meer zien, hij moet regelmatig verhuizen en mag aan niemand zijn ware identiteit prijsgeven. Hij heeft een nieuwe identiteit gekregen en is permanent op de vlucht.

In het voorjaar van 1999 had ik voor Der Spiegel een reportage over de Italiaanse ’Ndrangheta geschreven en daarin Giorgio Basile genoemd om te illustreren hoezeer het monster van de georganiseerde misdaad zijn tentakels al naar Duitsland had uitgestrekt. Zes jaar later belde Giorgio Basile me op: hij wilde zijn verhaal vertellen. De enige manier om contact met hem op te nemen was via een mobiele telefoon waarvan het nummer voortdurend veranderde. De geluidsopnamen van de gesprekken beslaan vijfenveertig uur.

Giorgio Basile heeft tot op vandaag geen besef van onrecht ontwikkeld – noch voor de moorden, noch voor de drugshandel, de afpersing van beschermingsgeld, roofovervallen, inbraken of brandstichtingen. Hij heeft, zo zegt hij, alle misdaden volgens de regels van de ’Ndrangheta gepleegd. Hij beschouwt zichzelf naar de begrippen van deze organisatie nog steeds als een man van eer. Zijn medeplichtigen heeft hij verraden omdat zij zich niet aan deze regels gehouden zouden hebben.

Zijn beschrijvingen zijn heftig, meedogenloos en precies. En ze zijn waar. Dat bevestigden zowel gesprekken met opsporingsambtenaren van de Beierse Recherche als met rechercheurs uit Mülheim en Duisburg, met carabinieri uit Corigliano, de stad waar hij vandaan komt, en met onderzoekers van de Antimaffiadienst van het Italiaanse OM. Aan dit boek liggen bovendien gerechtelijke vonnissen uit Duitsland en Italië, en processen-verbaal van de verhoren van de politie en de Antimaffiadienst ten grondslag.

Op grond van Giorgio Basiles bekentenis zijn er in Duitsland ook verscheidene aanhoudingen geweest. In veel andere gevallen lopen gerechtelijke onderzoeken, maar de bewijzen voldoen niet voor arrestaties. De maffiosi leven nog steeds ongestoord in bijvoorbeeld het Ruhrgebied, de Allgäu, Frankfurt, Neurenberg en München. Het Bundeskriminalamt, de Federale Recherche, was niet bereid zich over de vertakkingen van de ’Ndrangheta in Duitsland uit te laten. Dat zou het gerechtelijk onderzoek in gevaar brengen, zei een woordvoerster.

Giorgio Basile is tot op de dag van vandaag een belangrijke getuige in het lopende ’Ndrangheta-proces in Italië. Hij wordt nog geregeld door de Antimaffiadienst verhoord en moet in processen tegen zijn voormalige handlangers getuigen.

Ter bescherming van zijn familie zijn de namen in dit boek gewijzigd. Om juridische redenen worden verscheidene maffiosi alleen met voornaam genoemd, met volledige naam komen hier alleen de belangrijkste clanleden en -leiders voor die wegens lidmaatschap van de maffia of moord werden veroordeeld – of zelf slachtoffer zijn geworden.

Dit boek laat de ’Ndrangheta – een archaïsche misdaadorganisatie die in Zuid-Italië stevig in de bevolking is verankerd en honderden mensenlevens op haar geweten heeft – op onvervalste wijze van binnenuit zien. Een blik van binnenuit zoals die nog nooit is geschilderd.

Boeken en films over de maffia zoals The Godfather of Scarface zijn fictie. Dit is de werkelijkheid: het levensverhaal van een maffiakiller.

 

Het Engelengezicht – Het verhaal van een maffiakiller

Andreas Ulrich

Uitgeverij Nieuw Amsterdam, 2009

Oorspronkelijke titel: Das Engelsgesicht. Die Geschichte eines Maffia-Killers aus Deutschland